Alienarea in politica. De ce are Saftoiu dreptate

In mod evident, Adriana Saftoiu are dreptate: in multe cazuri, parlamentarii supraexpusi trebuie sa faca un pas inapoi. Dupa 16 ani de prim-plan politic nu doar ca obosesti imagologic, dar incepi sa pierzi chiar si legatura cu realitatea. De cele mai multe ori deliberat: ca vechi parlamentar ai apucat sa faci, in anii 2000, ceea ce facea mai toata clasa politica. Ai un dosar – sau te temi ca ai putea avea unul. Ofensiva DNA te sperie: vezi cum altii, pentru fapte similare, ajung in arest. Asa ca, usor-usor, cedezi psihic: Binomul e pe urmele tale! Esti convins ca Kovesi si Coldea iti dau iama zilnic in mail. Ti se nazare ca statul de drept e in pericol, ca trebuie sa-l aperi, ca doar tu poti salva democratia. De fiecare data cand am vazut genul asta de discurs la un parlamentar, i-am vazut si spaima in ochi si am stiut: are un dosar sau a facut lucruri care pot oricand sa fie aduse la suprafata de un procuror; se teme, bietul omul, asa ca a devenit luptator pentru democratie.

12729004_571135576382255_421516899532826437_n

Pe langa veteranul politic ticnit-cu-luciditate, de frica si din nevoia de a emite un discurs din catusele virtuale (“Sunt prigonit. Binomul!”) mai exista o specie epuizata de presiunea politica. Oamenii care, din cauza stresului, au cedat pur si simplu. Un fost membru PNL, exclus intre timp din partid, candva lider local, crede ca satanistii, masonii si illuminati si-au dat intalnire pe scena Untold, unde il invoca pe AntiHrist:

“Tinerii frumosi si sclavi au uitat cand urlau dupa Colectiv ca vroiau spitale, acum sunt de acord ca megacorporatiile satanico-masonice sa cheltuiasca milioane de euro pe aducerea unor artisti membri illuminati, ei sustinand prin cumpararea biletelor acest megaritual MASONIC. Pai nu isi merita soarta atunci? La acest eveniment se vehiculeaza pe langa invocarea AntiHristului ( asta inseamna titlul UNTOLD- pentru cunoscatori) spalarea pe creier, colectarea energiei malefice, manipularea masei si sume enorme de bani.”

Un parlamentar PSD crede nu doar ca e hartuit de binom, ci si ca acesta trage cu zeci de gloante in masina sa:

“Am ajuns si aici . Intr-un stat ” de drept ” iluzoriu, sau mai nou ” mafiot ” cum il numește nu un roman de pe strada , ci un fost Președinte al României Basescu, s-a ajuns pana acolo , ca pe langa fabricarea de dosare penale fiind nevinovat ( numai ca sa fii discreditat si scos din viata politica ) , sa fii amenințat cu mesaje ( pe care poliția nu le anchetează ) si ceea ce e cel mai grav sa se tragă cu pistolul in masina unui parlamentar .”

Un fost premier crede ca tragedia din Colectiv a fost o conspiratie a Binomului impotria sa:

”Poate că jumătate din ei (protestatarii #Colectiv) erau la serviciu acolo în seara aceea… Pentru domnul Iohannis a fost nevoie să moară oameni ca să aibă guvernul său. Eu zic acum că uite, a fost nevoie să moară domnul Condrea, ca să fie siguri că nu va mai da declaraţii vreodată.  La fel înţeleg că în noiembrie corupţia ucidea. Acum dacă aţi văzut, domnul Iohannis a făcut un efort intens de a muşamaliza această afacere, care e o afacere de mare corupţie întinsă pe foarte mulţi ani.”

Adevarul trist este ca, dupa decenii de presiune, e greu sa-ti mai pastrezi luciditatea si legatura sanatoasa cu realitatea. Responsabil este ca, delicat, gentil, fara a profita de vadita lor degringolada emotionala, sa evacuam tacit astfel de persoane de pe scena politica. Apoi sa ii scadem pe cei cu probleme penale, care lupta vajnic pentru democratie si impotriva Binomului serpilian si illuminati. Doar veteranii politici care, dupa o supraexpunere de doua decenii pe scena noastra politica sangeroasa, raman cu mintile acasa si cu cazierul curat devin lideri necesari si utili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)