Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? – e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme.

ver

Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si oponentul lui Cezar. Ca asta l-ar pune pe el, asa, intr-o lumina buna: definirea ca principal inamic al lui Cezar si o continua comparatie cu acesta. Si asta nu spre 44 i.C, cand multi il urau ideologic pe dictator, ci mult inainte, atunci cand Iulius Cezar era un politician de elita, dar cu viitor inca neclar. E relativ simplu sa ne imaginam cum a sfarsit bietul Bibulus dupa ce a realizat ca avusese tragica neinspiratie sa isi aleaga drept rival cel mai eficient politician si general din istoria Romei: a innebunit. (Vezi Micheal Gray-Fow, “The mental breakdown of a roman senator: M. Calpurnius Bibulus).

Ma gandesc mereu, cu drag, la Bibulus cand vad optiunile de auto-definire adversativa de pe scena publica romaneasca. Ospatarii patrioti care il invata pe Plesu gramatica. Gusatii roz care o invata pe Halep tenis. Impostorii academici care il invata fonduri europene pe Ciolos. Secretarii-executivi adjuncti din Botosani care il executa o ora la TV pe presedinte (“Acest individ”) ca sa-si traiasca apoi gloria deplina pe scara blocului: “Ce bine i-ai zis-o, vecine!”. Romania – o simfonie a inadecvarii, o nesfarsita harmalaie bibulusiana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)