Structuri narative in lupta pentru viitorul Guvern: autohtonisti versus reformisti

Cu cinci luni inaintea alegerilor parlamentare putem contura deja structurile narative care vor fi propuse de cele doua mari blocuri politice. Pe baza acestor afinitati narative, putem intui chiar cum se vor aseza partidele in fiecare bloc, cum vor arata coalitiile post-electorale si cum se va alcatui Guvernul.

media-145513388258020900

Primul narativ care intra in joc pentru parlamentare – narativul PSD-ALDE si, vai, PMP – explica Romania de azi asa:

“Tara este condusa din exterior, prin tehnocrati si Binom. Obiectivul Binomului, coordonat de americani, este eliminarea tuturor liderilor puternici: Tariceanu, Dragnea, Basescu, Ponta. In acest scop este utilizata Justitia. Obiectivul tehnocratilor, coordonati de Bruxelles, este ca tara sa fie prost guvernata si sa se atraga cat mai putine fonduri europene, in beneficiul Occidentului. Tehnocratii sunt oameni slabi, naivi, tineri, care se gandesc doar la posturile lor europene. O parte dintre ei sunt oamenii serviciilor. Iohannis este parte a acestei conspiratii nord-atlantice. Cum pot sa ne conduca europenii pe noi cand ei (Merkel, mai ales, care ar trebui sa demisioneze urgent!) au generat catastrofa refugiatilor? Cetatenii trebuie sa vina la vot pentru a readuce Romania in mainile romanilor si pentru a salva de la inchisoare niste lideri ponegriti pe nedrept (Ponta, Tariceanu).”

Numim din reflex “stanga” acest bloc politic. In fapt, e mai degraba vorba de “conservatori-autohtonisti”, pentru care vechii lideri politici – deja testati – sunt cei capabili sa tina piept subtilei conspiratii a Vestului.

Al doilea narativ, in care regasim in linii mari PNL, UDMR (partial, si acolo exista un conflict vechi-nou), USR si alte partide emergente, afirma asa:

“Clasa politica veche are probleme de integritate si credibilitate. Ea trebuie reformata prin masuri interne de innoire la nivelul partidelor, prin promovarea unor politicieni tineri si prin sprijinirea luptei anti-coruptie. Tehnocratii sunt o solutie corecta, pentru ca ofera timp partidelor sa se reformeze, pentru ca impun noi figuri pe scena politica si pentru ca ofera garantia unor masuri neafectate de calcule electorale. Justitia este independenta – eventualele sale erori sunt izolate. Lupta procurorilor cu coruptia trebuie sprijinita din principiu, chiar si atunci cand afecteaza propriul organism de partid. Ideea unei conspiratii nord-atlantice de subordonare a Romaniei este gresita: partenerii nostri occidentali isi doresc o Romanie puternica si functionala, motiv pentru care sprijina masurile anti-coruptie.

Acest bloc politic este mai degraba unul “reformist-modernizator”.

Spre deosebire de alegerile locale, care au pus in umbra lupta dintre aceste doua discursuri in favoarea unor teme locale, parlamentarele se vor centra pe aceasta dezbatere: autohtonism vs. reformism.

In aceste conditii, blocul PSD-ALDE si, eventual, PMP, pleaca la drum cu un handicap, existand un mult mai mare sprijin popular pentru narativul “anti-coruptie plus schimbare”. Salvarea liderilor vechi de acuzatiile de coruptie nu mobilizeaza decat o minoritate electorala – propriile aparate de partid.

Iar daca structurile narative vor genera blocuri politice si coalitii parlamentare post-alegeri, este posibil ca viitorul executiv sa fie unul condus de un tehnocrat (Ciolos), insa cu o structura politica oferita de PNL, UDMR si USR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lasitate si curaj in dragoste: Petrarca si Bruno

(Din Scurt tratat despre iubire, Nemira, februarie 2017) Există două moduri în care poţi rata în iubire. Primul, cel clasic, sănătos, implică împlinirea amorului, ducerea sa până la un capăt care se dovedeşte prea scurt. “Măcar am încercat” – e consolarea vitalistă a celor car... (Mai departe...)

Sindromul Bibulus la romani

Cine e naiba e Bibulus? - e intrebarea naturala. Asta era si ideea. Dar hai sa incercam asa: cine naiba e Iulius Cezar? Aici nu cred ca avem probleme. Marcus Calpurnius Bibulus a fost politicianul roman care a considerat ca cel mai grozav lucru pe care il poate face este sa devina rivalul si opon... (Mai departe...)

O discutie lucida despre finalizarea Catedralei Manturii Neamului

Opinia despre patriarhul Daniel mi-am format-o, paradoxal, in Orient. Observand acolo modul in care a gestionat interesele BOR (si, implicit, ale Romaniei) la Locurile Sfinte. E o istorie de diplomatie bisericeasca stufoasa, care implica negocieri de pe pozitii taioase cu grecii, de pilda – dar co... (Mai departe...)

Ce vor, totusi, conservatorii crestini in chestiunea musulmanilor din Europa?

Ma regasesc in multe chestiuni alaturi de conservatorii crestini. Nu reusesc insa sa inteleg pozitionarea lor in privinta Islamului european. In esenta, cea mai importanta idee a lor pare aceasta: “Problema pleaca de la faptul ca liderii europeni – corupti de idei de stanga si de “marxism cult... (Mai departe...)

ISIS si terorismul-pop. Cum il anihilam pe megastarul de cinema al-Baghdadi

O analiza semantica a presei tabloide e suficienta pentru a intelege ca avem o problema: “Detalii explozive”, “Informatii bomba”, “Cutare detoneaza nucleara”. Titlurile care fac – pentru banale evenimente politice sau sociale – trimiteri sangeroase la dinamita se vand de trei ori mai... (Mai departe...)